Tuulilasien vaihtotutkimuksessa havaittiin useita puutteita

Jatkona kevään 2016 Tuulilasikampanjaan A-Test & Consulting Oy toteutti Autoalan Keskusliiton, Autotuojat ry:n ja Saint Gobain Autoverin kanssa kesä-elokuun aikana tuulilasien vaihtotutkimuksen korjaamoilla. Tutkimuksella selvitettiin tuulilasien vaihdon teknistä laatua mm. liiman, lasi paksuuden, materiaalin, lasin asennon, siinä olevien anturien ja niiden kalibroinnin osalta. Tutkimus suoritettiin noin 50 eri yrityksessä pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Tutkimukseen osallistuminen oli vapaaehtoista.

Kaksi kolmasosaa tutkimuksista tehtiin valtuutetuissa merkkikorjaamoissa ja yksi kolmasosa yleiskorjaamoissa ja tuulilasinvaihtoliikkeissä. Merkkikorjaamoissa käytettiin lähinnä alkuperäisiä varaosia ja yleiskorjaamoissa tarvikeosia. Ongelmaksi muodostui tarvikeosien ja erityisesti lasien kiinnityksessä käytettyjen liimojen laatu, jota tullaan jatkossa tutkimaan tarkemmin.

Merkkikorjaamoissa noudatettiin kyseisen merkin valmistajan ohjeita, mutta sielläkin huomautettavaa löytyi. Yleiskorjaamoissa vaihdetuista laseista peräti yli 40 % hylättiin tarkistuksessa. Joissain tapauksissa yleiskorjaamoissa oli myös käytetty ohjeistettua ohuempaa tuulilasia.

Tuulilasi on auton korin kantava osa, jossa tulee huomioida useita asioita. On käytettävä alkuperäistä tai laadultaan vastaavaa tuulilasia ja on noudatettava valmistajan korjausohjeita. Elektroniset laitteet, kalibroinnit, anturit, kamerat, lämmitettävät lasit, sadetunnistin, ajovaloautomatiikka, liikennemerkkien tunnistus, etäisyystutkat, äänieristekalvot jne. vaativat huolellisuutta. Oikealla liimalla taataan moitteettomuus turvalaitteiden, kuten turvatyynyjen toiminnassa. Asentajan tulee aina olla ammattitaitoinen, tuntea auton rakenne ja turvalaitteiden toiminta sekä ymmärtää ja tiedostaa tuulilasissa olevan tekniikan. 

Lisätietoja: Autoalan Keskusliitto ry, tekninen johtaja Jouko Sohlberg, puh. 0400 904 003


AKL-Akatemia tarjoaa ratkaisuja yrityksenne koulutus- ja valmennustarpeisiin
AKL-Akatemian palveluista löydät oikeat koulutus- ja valmennusratkaisut niin autokaupan johdolle, myynnille kuin jälkimarkkinoinnillekin.
Klikkaa tästä ja tutustu tarjontaan!
AKL-Sertifiointi Oy tuntee autoalan erityispiirteet ja prosessit
AKL-Sertifiointi Oy on Finas Akkreditointipalvelun akkreditoima yritys, jonka myöntämät sertifioinnit täyttävät kansainväliset standardit. Sertifiointi on osoitus yrityksen laadukkaasta toiminnasta.
Siirry tästä AKL-Sertifiointi Oy:n sivuille!