tarkistus-2018

Tuulilasikampanja: Autojen tuulilaseista vain alle puolet kunnossa

Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjassa muistutettiin pääsiäisviikonloppuna autoilijoita tuulilasin merkityksestä liikenneturvallisuudelle. Autoalan opiskelijat tarkastivat autojen tuulilaseja ilmaiseksi ABC-asemien pihoilla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Oulussa, Seinäjoella ja Turussa. Autoilija sai tarkistuksesta oman tarkastusraportin, johon oli merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko lasissa kiveniskemiä, halkeamia tai onko se kulunut. Kolmannen kerran järjestetyssä kampanjassa tarkastettiin 2323 tuulilasia.

Tuulilaseista 54 % vaati toimenpiteitä ja 46 % oli kunnossa. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 46 % ja 54 % eli luvut ovat eri projektivuosina olleet hyvin lähellä toisiaan. Yleisimpiä tuulilasivaurioita olivat kiveniskut ja halkeamat. Halkeama aiheutuu osittain tien kunnosta aiheutuvista kivien ja nastojen sinkoilusta. Eri paikkakuntien tulokset olivat hyvin samanlaisia valtakunnallisiin verrattuna ja eroa oli vain muutamia prosentteja tilastoissa.

Pienissä autoissa ja katumaastureissa tuulilasit parhaimmassa kunnossa

Kunnossa olevien tuulilasien määrä laskee eniten ajoneuvojen ollessa 10-vuotiaita tai vanhempia. Segmenttejä tarkasteltaessa huomataan, että pienemmissä autoissa ja katumaastureissa tuulilasit ovat parhaimmassa kunnossa. Pienissä autoissa tuulilaseista oli kunnossa 59 prosenttia. Korjausta suositeltiin 26 prosentille ja vaihtoa suositeltiin vain 15 prosentille, kun taas keskiluokan ja sitä suurempien ajoneuvojen tuulilaseista kunnossa oli 43 prosenttia, korjausta suositeltiin 32 prosentille ja vaihtoa suositeltiin 25 prosentille. Eroon vaikuttaa ajoneuvojen käyttöympäristö ja -tarkoitus. Usein pienemmillä autoilla ajetaan kaupunkiympäristössä, jossa ei alhaisempien nopeuksien vuoksi lennä niin paljon nastoja ja kiviä tuulilaseihin kovalla voimalla. Katumaasturi-luokan ajoneuvoissa tuulilasit vaikuttavat olevan paremmassa kunnossa. On vaikeaa sanoa, johtuuko tämä siitä, että tuulilasit ovat korkeammalla vai ajoneuvojen nuoremmasta iästä.

Tuulilasikampanjan raportti 2018

Tiedote 31.5.2018 

Katso VIDEO tästä


Kuva 1. Tuulilasien kunto koko otannasta 2018

Kuva 1 tuulilasien kunto 2018Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja on Autoalan Keskusliiton, Saint-Gobainin, Autoliiton, Trafin, Liikenneturvan ja Onnettomuustietoinstituutin (OTI) yhteinen liikenneturvallisuuskampanja. #kirkkaastiturvallisin

TUULILASIKAMPANJA_LOGO_N1


AKL-Akatemia tarjoaa koulutusta ja valmennusta
AKL-Akatemian palveluista löydät oikeat koulutukset ja valmennukset kaupan johdolle, myynnille kuin jälkimarkkinoinnillekin.
Tutustu koulutuksiin!
AKL-Sertifiointi Oy tuntee autoalan erityispiirteet ja prosessit
AKL-Sertifiointi Oy on FINASin akkreditoima yritys, jonka myöntämät sertifioinnit täyttävät kansainväliset standardit.
Tutustuu AKL-Sertifiointiin